Pierre Cuijpers

Dr. Pierre Cuypers (1827-1921) geldt als de grootmeester van de neogotiek en was Rijksbouwmeester rond de vorige eeuwwisseling. Er staat ongetwijfeld een gebouw in uw omgeving van de hand van deze oude meester. Wereldberoemd zijn het Amsterdamse Centraal Station, het Rijksmuseum en Kasteel de Haar. Hij heeft vele gebouwen, waaronder meer dan honderd kerken, in Nederland en in het buitenland gebouwd en verbouwd. Vaak zorgde hij bij die gebouwen ook voor het gehele interieur. Hij maakte zelfs kledingstukken en ontwierp bestek, passend bij het interieur. Zo was hij volgens huidige maatstaven een groot designer en hoort op vele gebouwen in Nederland de stempel “made in Roermond”.

Roermond: stad van Cuypers

Roermond is de stad van Cuypers. Hij is er in brons aanwezig op ‘zijn’ Munsterplein. Hij heeft op dit plein de wondermooie muziekkiosk geplaatst die tegenwoordig nog steeds voor concerten wordt gebruikt. En hij is ter plaatse verantwoordelijk geweest voor een ingrijpende restauratie van de romantische Munsterkerk. De Teekenschool aan de Roermondse Godsweerdersingel is eveneens van Cuypers’ hand en geeft een uitstekend voorbeeld van zijn voorkeur voor vakmanschap. Het Roermondse woonhuis en de werkplaatsen van Cuypers zijn tegenwoordig in dienst als Stedelijk Museum Roermond. Uiteraard geeft dit museum, gelegen aan de Andersonweg 4, volledige aandacht aan deze beroemde Roermondenaar.

Kunstwerkplaatsen en vakmanschap

Vanuit zijn Roermondse werkplaatsen leverde Cuypers talloze kunstvoorwerpen, beelden, ornamenten en altaren over de hele wereld. Bestellingen kwamen binnen aan de hand van een uitgebreide catalogus en er werd bijna aan de lopende band gefabriceerd. Dit alles zo’n anderhalve eeuw geleden in een tijd waarin hij als grote ondernemer zorgde voor werkgelegenheid in zijn stad. Ambachtelijk vakmanschap stond daarbij voorop.

In de vroege periode van zijn carrière ontwerpt Cuypers een serie beschilderde neogotische meubels. Ze zijn geënt op de middeleeuwen en tonen een groot vakmanschap. De details van Cuypers’ werk zijn zeer fraai en verrassend. Ook deze meubels kunt u bewonderen in het Stedelijk Museum Roermond.

de_DEDE